יקב מישר יקב מישר יקב מישר יקב מישר יקב מישר יקב מישר




















יקב מישר – הצלחה כנגד כל הסיכויים



מאת: אבי הלוי, Israel Wines - פורטל היין הישראלי, אוקטובר 2005, פורטל היין

"לא על צוקים שגיבים הנשקפים  על משברי ים , לא  במרומי רמות געשיות ..  אלא סתם כך, על יד גדרה, בגובה 58 מטר מעל הים, על אדמה שרובה חול  וכורכר ..." כך פחות או יותר נפתח אתר האינטרנט של יקב מישר. נזכרתי בפתיח הזה כאשר הגעתי בסוף השבוע הראשון של חודש אוקטובר 2005, בין כסה לעשור, להשקה השנתית של יינות היקב במושב מישר שליד גדרה. ואכן, מאחורי החצר של חיה וזאב סמילנסקי, לא בגובה של מאות מטרים, לא עם שיפועים ומפנה לשמש, אלא במישור של קרקע חולית, בשורות ישרות ממזרח למערב, נטוע לו כרם בן 15 שנה המניב פרי שהוא, כנראה, היסוד ליין המשובח שמופק ביקב. "אנו כמעט ולא משקים את הכרם הזה", מספרים חיה וזאב, "היה כאן מישהו ממקורות ואמר שאם יש כאן מי תהום הרי שהם בעומק ששורשי הגפנים לא מגיעים אליו. אנו חושבים שהאדמה החולית סופגת מים בחורף ובעומקים של 10 עד 15 מטר היא שומרת על רטיבות לאורך כל הקיץ".

 

הדרך המובילה אל המושב מישר, השייך לקבוצת יישובים הקרויים 'יישובי גדרות', נאה ומטופחת. כבישים מסומנים היטב, שילוט נאה והרבה צמחיה. החצר של הסמילנסקים, בע לי היקב, משופעת בעצי נוי ועצי פרי: פיקוס, כליל החורש, לוטם, אלה אטלנטית, גויאבה, תות, חבוש, תות, שזיף ועוד. היקב הכפרי 'מישר' הוא מימוש אמיתי של המושג תיירות כפרית או, בעצם, תיירות יין. אתה מגיע לחצר מהעיר הסואנת ואווירת הכפר עוטפת אותך בחיבוק נעים. השקט וריחות הכפר בצירוף עם היין, הזיתים, שמן הזית והגבינות (בהשקה הוטעמו ונמכרו גבינות משק 'אורורה' ממושב אמונים) – כל אלו גורמים לך לרצות להישאר שם כמה שיותר.

 

כמדי שנה, פתח יקב מישר את שעריו לקהל חובבי היין וחברי מועדון לקוחותיו להשקה השנתית של יינות חדשים. מאות ידידי היקב ואוהבי יין הגיעו במהלך אותו סוף השבוע לטעום את היינות המושקים: מישר סולמית 41 (בלנד של מרלו, שיראז וקברנה סוביניון) 2003,  מישר מרלו 2003 ומישר 730 (קברנה סוביניון רזרבד) 2002. השם 'סולמית 41' (41#) הוא מין בדיחה כזו של חיה בעלת היקב. ג'ינג'ית אמיתית חיה, תוססת ודינאמית. בכלל, יש לה חולשה למספרים. יין הדגל של היקב נקרא 'מישר 730' ומדוע? כי בפעם הראשונה שייצרו את ס וג היין הזה יצאו 730 בקבוקים...

 

השנה הנהיג היקב חידוש: במקביל לטעימה לקהל הרחב התקיימה בסלון ביתם של חיה וזאב טעימת אורך מיוחדת של יין הדגל של היקב, 'מישר 730' מהשנים  1998 (אז עוד לא נקרא 730), 2000, 2001, ו- 2002. הטעימה הועברה בפני קבוצת חובבי יין שנרשמו לטעימה מראש והנחה אותה זוהר גולדברג מחברת 'טרואר' המשווקת יינות של קבוצת יקבי בוטיק, ביניהן יקב מישר. את רשמי הטעימה ( Tasting Notes ) תוכלו למצוא בהמשך.

 

החלטתי הפעם להתמקד בטעימת האורך של יין הדגל של היקב, מכיוון שאת יינות ההשקה האחרים טעמתי כבר בטעימת היינות של יקבי קבוצת טרואר שהתקיימה לפני כמה שבועות באיש הענבים (לכתבה הקש כאן). ראשיתו של השם 'מישר 730' ביין רזרבד שנעשה בשנת 1999 ויצאו ממנו, כאמור, 730 בקבוקים. "הכרם הוא כרם קטנטן", מסבירה חיה, "למרות זאת גילינו שיש בו שורות שמפיקות פרי איכותי במיוחד. לפני הבציר אני בודקת חומצה וסוכר כל יומיים ולפי התוצאות אנו בוצרים בכל פעם איזור אחר או שורות מסוימות בכרם. אנו מפרידים את היין עד לשלב שאנו מזהים יין טוב במיוחד ומחליטים שהוא יהיה יין הרזרבד שלנו. יין זה שוהה זמן ממושך יותר מהיין הרגיל בחביות עץ (18 חודשים). בשנים הראשונות הוספנו ליין הרזרבד מעט מרלו. מזה שנתיים שהרזרבד שלנו הוא על טהרת הקברנה סוביניון".

 

פתחנו ב- 'מישר 730' 2002. התחלה מצוינת...  איך שאתה מערסל את היין ומקרבו אל האף אתה מרגיש שמדובר ביין עשיר ומורכב יחסית. צבעו אדום-סגול-ארגמן. שופע ריח של פרי אדום לאו דווקא בשל, משהו כמו דובדבנים חמצמצים. היין משאיר על דופן הכוס 'דמעות' כבדות, סמיכות ואדומות (היין בלתי מסונן) והוא בעל גוף בינוני-מלא. בגלגול היין בפה מתפתחים טאנינים רכים ובבליעה חשים במתיקות נעימה, לא מוגזמת. היין פשוט טעים ומשאיר אחריו אפטר טייסט שעושה לך חשק לעוד לגימה. הטאנינים הרכים ואפקט עץ נמוך גורמים לי לחשוב שלא כדאי לבנות על היין הזה לשמירה ארוכה מדי. ימים יגידו.

 

לי אישית יש בעיה של אמון כלפי יינות 2002. כזכור (ולא כולם רוצים לזכור), בקיץ 2002, עוד לפני הבציר, הייתה במשך כמה ימים מכת שרב שכמוה לא ידעה הארץ במשך עשרות שנים. השרב פגע קשות ביבול ענבי היין אבל יש מי שהצליחו להציל חלק מהיבול. בכרם במישר, כך הוסבר לי, השורות נטועות בכיוון מזרח-מערב ואילו הרוח השרבית של קיץ 2002 נשבה בכיוון צפון-דרום, כך שהרוח פגעה רק בשורות החיצוניות ולא חדרה אל בין השורות. יקבים רבים מוציאים יינות מבציר 2002 ומתעלמים מהנושא הזה. היחידי ששמעתי מדבר בגילוי לב על הבעיה הוא גיל שצברג מיקב אמפורה. "זה אולי צעד אנטי שיווקי", אמר פעם, "אבל ההגינות המקצועית מחייבת לומר שהיה קשה מאוד לתקן את תוצאות השרב ההוא ואין ביטחון שיינות 2002 יחזיקו מעמד לאורך זמן".

 

מישר 730 בציר 2001. צבע היין אדום, עוד יותר כהה יותר מקודמו. בהטיית הכוס רואים מרכז שחור ושוליים ארגמניים. באף ריח של פרי אדום – שחור. ה'דמעות' על דופן הכוס סמיכות עוד יותר מאשר ביין הקודם. גם כאן היעדר הסינון גורם לדמעות להיראות אדמדמות. בעירסול היין בכוס מקבלים התפרצות של ריח ורגיעה מהירה. טעמו של היין מזכיר ריבת שזיפים ובגלגול בפה מתפתחים טאנינים ברמת עוצמה גבוהה יותר מהיין הקודם. אפטר טייסט טוב אך לא כמו ב- 2002. בסך הכל יין די מורכב ואיכותי. הזמן, כנראה, יעשה לו טוב.

 

מישר 730 בציר 2000. הכיף של הטעימה. למזלנו הגיעו טועמים נוספים והמארגנים פתחו עוד בקבוק כך שניתן היה ליהנות מיין זה שוב ושוב. בשנה ההיא החליטו ביקב, על סמך טעימת כמה צירופים להוסיף לקברנה 4% מרלו. צבע היין אדום כהה עם שוליים כתומים. על דופן הכוס דמעות סמיכות ושקופות. 14.5% אלכוהול. האף מקבל גלים של ארומות של יין רציני ומפותח. בפה טעמים נהדרים של פרי שחור בשל. יין עשיר ומורכב עם איזון טוב בין מתיקות לחמיצות. בגלגול היין בפה מתפתחת חמימות קלה ומורגשים טאנינים רכים עד בינוניים. יופי של יין. יש לי בקבוק אחד באוסף, איזה כיף לי...

 

קברנה סוביניון רזרב 1998

יין מעורר כבוד. בשנה האחרונה, פגשתי ושמעתי על יינות מתיישנים של יקבים שציפית שיחזיקו לאורך שנים אך הכזיבו. על רקע זה יש להעריך מאוד את הרזרבד 1998 של מישר. הבקבוק נפתח עם מיליון התנצלויות של חיה ואנו ציפינו ליין שעבר זמנו, אך ההפתעה היתה גדולה. אמנם ליין גוונים חומים כפי שמתאים לגילו, באף מקבלים ארומות של פרי ריבתי, פורטי משהו, אבל טעים. היין סמיך, כמעט 'לעיס' והוא משאיר על דופן הכוס שכבות עבות של דמעות כבדות. היין החזיק מעמד מאוד יפה במרתפי היקב. פשוט כיף לשתות.

 

תודה לחיה וזאב על האירוח הנאה, ובעיקר תודה על כך שאתם עושים לנו יין ישראלי אמיתי וטוב. תודה לזוהר גולדברג על הנחיית הטעימה ושתהיה לכולנו חתימה טובה ושנה טובה.


כל הזכויות שמורות © ליקב מישר 2002     hayasmil@gmail.com   בניית אתר: דוגרי