יקב מישר יקב מישר יקב מישר יקב מישר יקב מישר יקב מישר




















פלצנות היין, הארץ 18.2.1998



פלצנות היין
מתוך ביקורת על שלושה ספרי יין, ביקורת שהופיעה במוסף "ספרים" של עיתון "הארץ" ב-18 לפברואר 1998:

בוטריטיס ועפיצות לכל
יין הוא מין משקה. וכמשקה, היין יכול להיות טוב, רע או בינוני. יין עשוי גם להפוך לנושא שיחה, ואז הוא בדרך כלל מייגע. לעתים יין הופך נושא לספר - וכאן ראוי לגלות זהירות של ממש, כי זהו נושא מסוכן.
במדינת היהודים, הכמהה לרמת חיים, יין הוא נושא חם. הידעתם, למשל, שלקהל האנין מוצעים סיורי בציר הכוללים טיסה במסוק לרמת הגולן, צפייה בבציר לילי (מין קומביינים ענקיים שנוסעים לאט בכרם בלילה, ענבים מעוכים נשפכים למיכל, רעש ואבק), ארוחה (יוקרתית) ביקב, והופ, חזרה ליקב? הידעתם שחדרי אכסון ליין הם פריט מקובל במפרט של וילות חדשות? האם עקבתם אחרי פרטי מכירות הין en primeur ביקבים המובילים בארצנו? באחרונה תססה וגלשה לה ההתעניינות ביין והניבה עיתון בעברית, בשיתוף עם עיתון היין (היוקרתי) Decanter, וממש בימים אלה יצאו לאור שלושה ספרים על חדשים על יין. ...

החסר העיקרי בספרים הללו, לטעמי, הוא מעט מדי חוש הומור. בסופו של דבר יין הוא הרי משקה, במחילה, ובסיווגו הוא קרוב יותר למיץ או לקולה מאשר לחוויה טרנסצנדנטלית. קשה לדבר על יין; קשה לתאר את ריחו ואת טעמו; קשה עוד יותר לכתוב על יין. כלומר, קל יחסית לכתוב ספר מקצועי לקהל מקצועי, אך קשה לכתוב ספר על יין לקהל הרחב, ספר שלא רק ימסור מידע, אלא גם יהיה כתוב היטב ונעים לקריאה. הסכנה ביין הוא בכך שהוא מעורר נפיחות מסויימת, מה שנקרא באנגלית "hot air", או בעברית, בביטוי עדכני, מדויק ומחודד, פלצנות.

פלצנות היין (להלן פ"י), בניגוד, נניח, להתנחלויות, אינה סטייה ייחודית לארצנו. כובד הראש המושקע ביין סובל מהיסטוריה ארוכה. ארוכה באותה מידה היא היסטוריית ההתנגדות לפ"י, ותחמותשה היא בעיקר שלל אנקדוטות ובדיחות. מי יגבר בארץ הקודש - האזרח התמים השותה יין להנאתו, או זה הלוקה בפ"י, ובמקום לשתות יין הרי הוא עורך השוואות ורטיקליות (מושג נפלא שאפשר תמיד לתקוע כאשר השיחה מגיעה לאזורי הדמדומים של שנות בציר בצ'ילה וצדדיהן השמאליים של גדרות)? ימים יגידו, אך כיום מסתמן ייתרון מדאיג לאנשי הפ"י, ואילו האזרחים התמימים מסלקים ידיהם ברוב מבוכה מהטרמינולוגיה המופלאה של טאנינים וטרואר.

... מדוע, רבותי המומחים ליין, לא תישמע מפיכם הקריאה הראשונית והנרגשת - שתו את זה! זה פשוט טעים! איפה הוא הילל הזקן של היין, שיוכל לתמצת לנו את כל התורה על רגל אחת מבלי לשקוע לתהומות הבוטריטיס והעפיצות? האם רק בגולה יש מקום לספר חביב בשם "יין אדום לאהבלים" (red wine for dummies)? ...

כל הזכויות שמורות © ליקב מישר 2002     hayasmil@gmail.com   בניית אתר: דוגרי